Προετοιμασία Παιδιών για τις εργαστηριακές τους εξετάσεις


                

Τρόποι να διευκολυνθούν τα παιδιά στις εργαστηριακές τους εξετάσεις

Τα παιδιά χρειάζονται συνήθως σπανιότερα ιατρικές εξετάσεις από τους ενήλικες, αλλά κάποιες φορές πρέπει να τις κάνουν και τότε χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν.  Ένας ενήλικας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να τα βγάλει πέρα με τον φυσικό πόνο ή τη δυσφορία, το φόβο, την ανησυχία ή τις διάφορες συναισθηματικές αντιδράσεις κατά τη δειγματοληψία.

Παρακάτω ακολουθούν κάποιες γενικές συστάσεις για την παροχή βοήθειας σε παιδιά κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών, όπως και συστάσεις για τη λήψη δειγμάτων αίματος, ούρων, κοπράνων και φαρυγγικού επιχρίσματος.
  • Προετοιμάστε το παιδί – Εξηγήστε του ήρεμα πως και γιατί θα συλλεχτεί το αίμα, δίνοντάς του χρόνο να προσαρμοστεί στην ιδέα, πριν κάποιος το αγγίξει.
  • Κάνετε πρόβα – Στο σπίτι ή σε άλλο κατάλληλο κα άνετο χώρο, προτείνετε στο παιδί να προβάρει τη διαδικασία. Μπορεί να του δείξετε τι θα γίνει και να του ζητήσετε να το επαναλάβει σε μία κούκλα ή ένα λούτρινο παιγνίδι.
  • Βοηθήστε το παιδί να συσχετίσει – Συσχετίστε το δύσκολο μέρος της διαδικασίας, αυτό που εσείς πιστεύετε ότι το παιδί θα βρει δυσκολότερο να αντέξει, με κάτι που το παιδί αναγνωρίζει ή  κάνει εύκολα, για παράδειγμα εξηγήστε του ότι διαρκεί όσο το ανέβασμα των σκαλιών στο σπίτι, ή όσο διαρκεί ένα αγαπημένο του τραγούδι ή κάποια φάση της αγαπημένης του ομάδας.
  • Προγραμματίστε ανταμοιβή – Έχει αποδειχτεί χρήσιμο να περιμένει το παιδί κάποια ειδική ανταμοιβή μετά τη δειγματοληψία.