Οφέλη από την άσκηση σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο


Πηγή: www.healthyliving.gr
 
                

Συντελεί στην αποφυγή υποτροπής της νόσου (δευτερογενής πρόληψη).

Προστατεύει σημαντικά ακόμη και όσους έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτης, υπέρταση κλπ.

Βελτιώνει τη φυσική ικανότητα.

Μειώνει τη συχνότητα της σταθερής στηθάγχης. Επίσης, δεν εμφανίζεται στηθάγχη στο επίπεδο κόπωσης που εμφανιζόταν προ της άσκησης, αλλά σε υψηλότερο επίπεδο.

Μειώνει τις αρρυθμίες.

Βελτιώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης και ανεβάζει την «καλή» (HDL). Τα οφέλη αυτά ενισχύονται όταν οι ασθενείς χάνουν βάρος και εξουδετερώνονται όταν το αυξάνουν.

Προκαλεί οξεία μείωση των τριγλυκεριδίων, που διατηρείται επί 48 ώρες. Όσο όμως συνεχίζουν να ασκούνται 3-4 φορές την εβδομάδα εξακολουθούν να διατηρούν τα τριγλυκερίδια σε χαμηλά επίπεδα.

Μειώνει (σε συνδυασμό με τη μείωση της χοληστερίνης) το ρυθμό αύξησης των αθηρωματικών πλακών, ή ακόμη και το μέγεθος τους.

Συμβάλλει στην ανάπτυξη της παράπλευρης κυκλοφορίας στην καρδιά,

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Επιδρά θετικά στους παράγοντες πήξεως.

Βελτιώνει το βάρος του σώματος (ιδιαίτερα με παράλληλη μείωση της πρόσληψης θερμίδων).

Επιδρά θετικά στην ψυχική υγεία.

Βοηθά στην επιστροφή στην εργασία.

Αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

Να σημειωθεί ότι τα οφέλη της άσκησης είναι παράγοντας ανεξάρτητος από τη βελτίωση άλλων παραγόντων κινδύνου για στεφανιαία νόσο. Αυτό σημαίνει ότι η υγεία του ασθενούς που ασκείται βελτιώνεται, έστω και αν δεν έχει χάσει βάρος, ή αν συνεχίζει να καπνίζει. Είναι όμως αυτονόητο ότι η συστηματική άσκηση θα είναι περισσότερο αποτελεσματική εάν ο ασθενής κόψει, π.χ., το κάπνισμα ή αν χάσει τα περιττά κιλά του.




Χοληστερίνη:             Το σάκχαρο κάνει την  LDL πιο επικίνδυνη


Μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης (χοληστερόλης), που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ’ ό,τι οι ήδη γνωστές, εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ. Η μορφή αυτή της χοληστερίνης, που ονομάστηκε MGmin-LDL, προκύπτει όταν ενώνονται  τα μόρια του σακχάρου  που υπάρχουν στο αίμα με την «κακή» χοληστερίνη την LDL με μια διαδικασία γνωστή ως γλυκοζυλίωση