ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία
ο καρκίνος τον 21ο αιώνα.


 
         Iso 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, επτά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη μάχη με το θάνατο. Οι προβλέψεις τους είναι δυσοίωνες: αν οι σημερινές τάσεις αύξησης του καρκίνου συνεχιστούν, ο εκτιμώμενος αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος αναμένεται να φθάσει έως το 2020 τα 16 εκατομμύρια από 10,9 εκατομμύρια που ήταν το 2002.

Ο καρκίνος αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους θανάτου, τον δεύτερο μετά τις καρδιαγγειακές νόσους, στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη, κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 3,2 εκατομμύρια νέα περιστατικά καρκίνου, κυρίως του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του ορθού. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ασθενείς χάνουν τη ζωή τους. «Παρά την πρόοδο που σημειώνεται στην έρευνα και τη θεραπεία της ασθένειας αυτής, ο καρκίνος παραμένει σοβαρή μάστιγα για την υγεία», όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης του ασθενούς.

Σημαντικός όμως, είναι ο ρόλος της πρόληψης. Δεν αναπτύσσουν καρκίνο όλοι οι άνθρωποι με γενετική προδιάθεση, ενώ μπορεί να προσβληθούν και άνθρωποι χωρίς οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα κατά του Καρκίνου, πολλοί θάνατοι από καρκίνο θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.


Οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης έχουν ως ακολούθως:


Διακοπή του καπνίσματος

Εκτιμάται ότι 25-30% των περιστατικών καρκίνου στις αναπτυγμένες χώρες σχετίζονται με το κάπνισμα. Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος είναι εμφανή σε πέντε χρόνια και γίνονται εμφανέστερα με το πέρασμα του χρόνου.

Πρόληψη της παχυσαρκίας

Η παχυσαρκία είναι ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για χρόνιες νόσους στις δυτικές κοινωνίες και παρουσιάζει σχέση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού (σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες), του ενδομητρίου, του νεφρού και του οισοφάγου.

Ασκηση

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η τακτική σωματική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου. Επίσης, φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου και του προστάτη. Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, αλλά, σε ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται ότι η προστατευτική της δράση είναι ανεξάρτητη από τον έλεγχο του βάρους.

Υγιεινή διατροφή

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών απομακρύνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων τύπων καρκίνου και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού, του οισοφάγου, του στομάχου και του παγκρέατος. Συνιστάται μειωμένη κατανάλωση ζωικών λιπών και κρέατος και αυξημένη κατανάλωση ψαριών, ελαιόλαδου, λαχανικών, φρούτων και δημητριακών.

Περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα και του λάρυγγα, καθώς και καρκίνου του οισοφάγου από πλακώδες επιθήλιο. Το αλκοόλ σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο για πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος, ενώ έχει παρατηρηθεί συσχετισμός του με τον ορθοκολικό καρκίνο και τον καρκίνο του μαστού. Οι άνδρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 20g αλκοόλ την ημέρα (περίπου δύο ποτά) και οι γυναίκες τα 10g την ημέρα.

Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο

Ο ήλιος και ιδίως οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του αποτελούν το κύριο αίτιο καρκίνου του δέρματος. Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως όσοι έχουν κόκκινα μαλλιά, φακίδες και τάση να καίγονται εύκολα από τον ήλιο. Η καλύτερη πρόληψη είναι η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως από τις ώρες 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ.. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού, η οποία ωστόσο δεν πρέπει να οδηγεί σε παράταση της «ηλιοθεραπείας». Ιδιαίτερη σημασία έχει η προφύλαξη από τον ήλιο νήπιων και παιδιών, καθώς το έγκαυμα σε αυτές τις ηλικίες διπλασιάζει τον κίνδυνο προσβολής από μελάνωμα, στην ενήλικη ζωή.

Εμβολιασμός κατά των ιών που προκαλούν καρκίνο

- Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο που πλήττει τις γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κύριο αίτιο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η επίμονη λοίμωξη του γεννητικού συστήματος από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Στην Ευρώπη έχουν εγκριθεί δύο προληπτικά εμβόλια κατά του HPV. Η χρήση εμβολίου κατά του HPV συνιστάται σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 έως 26 ετών.

- Καρκίνος του ήπατος. Κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφονται περίπου 30.000 νέα περιστατικά καρκίνου του ήπατος, για την πλειονότητα των οποίων ευθύνεται η χρόνια λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV) και τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV). Την τελευταία εικοσαετία υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του HBV, αλλά τα ποσοστά κάλυψης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Δεδομένου ότι ο εκλεκτικός εμβολιασμός μόνο των ομάδων υψηλού κινδύνου δεν φαίνεται να αποδίδει, απαιτείται καθολικός εμβολιασμός όλων των παιδιών έναντι του HBV.

Αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος

Διάφοροι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ρύπανση της ατμόσφαιρας, τα κατάλοιπα φυτοφαρμάκων στο πόσιμο νερό ή τις τροφές, οι διοξίνες ή τα χημικά απόβλητα, έχουν συνδεθεί με αύξηση διαφόρων τύπων καρκίνου. Ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου συνιστά να εφαρμόζονται αυστηρά οι οδηγίες για αποφυγή έκθεσης σε γνωστές καρκινογόνες ουσίες και να ακολουθούνται οι οδηγίες υγιεινής και ασφάλειας για ουσίες που είναι δυνητικά καρκινογόνες. 


Τα 8 «σημάδια»του καρκίνου:  Βρετανοί ειδικοί δημοσίευσαν έναν κατάλογο οκτώ συμπτωμάτων τα οποία εκ πρώτης όψεως μπορεί να μοιάζουν ανεξήγητα αλλά στην πραγματικότητα μπορεί να είναι σημάδια μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου. Τη λίστα κατήρτισαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κeele. Σε αυτήν περιλαμβάνονται: αίμα στα ούρα, πρωκτική αιμορραγία, αιμόπτυση, εξογκώματα στο στήθος, δυσκολία στην κατάποση, αιμορραγία σε γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση, μη φυσιολογικά αποτελέσματα εξετάσεων στον προστάτη και αναιμία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθένα εξ αυτών των συμπτωμάτων στη λίστα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο και έτσι θα πρέπει να σπεύσει να εξεταστεί το άτομο στο οποίο θα εμφανιστούν, όπως το ίδιο πρέπει να κάνει γενικότερα σε κάθε ασυνήθιστη μεταβολή της υγείας του. Η έγκαιρη διάγνωση καρκίνου πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισής του. Οι ειδικοί κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας 25 έρευνες.

 

Δεν φοβήθηκαν να πουν ότι έχουν καρκίνο:  Είναι γεγονός- το επιβεβαιώνουν μάλιστα και επιστημονικές μελέτες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας- ότι παρά το προσωπικό κόστος, η δημοσιοποίηση του προβλήματος κάνει καλό. Χωρίς να είναι πανάκεια ή να βελτιώνει την υγεία λόγω αυθυποβολής, σε προσωπικό επίπεδο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να συνειδητοποιήσει κανείς πλήρως το πρόβλημά του και να το καταπολεμήσει με όλες του τις δυνάμεις. Και όταν η εξομολόγηση προέρχεται από κάποιον διάσημο αποκτά σχεδόν ανυπολόγιστη αξία.

Η Ελλάδα αρχίζει πόλεμο στον καρκίνο Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Καρκίνο, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, στις περισσότερες χώρες του κόσμου, όπως και στην Ελλάδα, ο καρκίνος αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως είναι:

* Ο καρκίνος του πνεύμονα.

* Ο καρκίνος του στομάχου.

* Ο καρκίνος του ήπατος.

* Ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

* Ο καρκίνος του μαστού.

Η πρωτεΐνη-δολοφόνος που έγινε... Σούπερμαν!

Ονομάζεται ΒΑΧ και το παρατσούκλι της είναι «πρωτεΐνη-δολοφόνος», αφού σπρώχνει τα κύτταρα του οργανισμού στην αυτοκτονία. Φορώντας της όμως την κατάλληλη... στολή οι ερευνητές προσπαθούν να την τιθασεύσουν προκειμένου να θεραπεύσουν μοιραίες ασθένειες, όπως τα εμφράγματα, οι νευροεκφυλιστικές παθήσεις και ο καρκίνος

 

Βρέθηκε γονίδιο-«κλειδί» για την εξάπλωση του καρκίνου  

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Εast Αnglia στη Μεγάλη Βρετανία εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο βοηθά στην εξάπλωση του καρκίνου και πιστεύουν ότι το μπλοκάρισμα της δράσης του θα μπορούσε να βάλει «φρένο» στις μεταστάσεις.

 

Tο ένα τρίτο όλων των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί κάθε χρόνο

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των καρκίνων στις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Βρετανία μπορούν να αποφευχθούν κάθε χρόνο αν οι άνθρωποι διατρέφονται υγιεινά, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ και γυμνάζονται περισσότερο, ανακοίνωσαν σήμερα ειδικοί του τομέα υγείας.


Ο καρκίνος μπορεί να αποφευχθεί

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και ήπια άσκηση μπορεί να προλάβει την εμφάνιση του καρκίνου σύμφωνα με εκτιμήσεις του Αμερικανικού Ινστιτούτου για την Έρευνα του Καρκίνου (ΑICR) και του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF).