Διατροφικές Συμβουλές για άτομα με αυξημένο Ουρικό Οξύ




  •   Η κακή διατροφή θεωρείται υπεύθυνη για την πρόκληση οξέων επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας
     



 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΝΕΤΑ
      Μειωμένη περιεκτικότητα σε πουρίνες
  • Ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, λαχανικά (εκτός αυτών με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες)
  • Χορτόσουπες, τουρσιά, ελιές, μπαχαρικά, καρυκεύματα, ξύδι
  • Γαλακτομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί) με χαμηλά λιπαρά, αυγά, μέλι
  • Φρούτα, χυμοί φρούτων, φυστίκια, ποπ κορν

 ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ
      Μέτρια περιεκτιτότητα σε πουρίνες
  • Ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, μαγιονέζα, ζάχαρη, γλυκά, παγωτά, ζελέ, μαρμελάδα, ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα
  • Κρέας 90-120 γραμ./ μερίδα (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι, πουλερικά)
  • Ψάρια (εκτός των απαγορευμένων), οστρακοειδή
  • Σπαράγγια, σπανάκι, φασόλια, φακές, αρακάς, κουκιά, μανιτάρια, ντομάτα, κουνουπίδι
  • Καφές, κακάο, τσάϊ, ανθρακούχα αναψυκτικά, σοκολάτα (με μέτρο)

 ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ
      Αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες
  • Συκώτι, σπλήνα, νεφρά, γλυκάδια, μυαλά, τηγανητά και όλα τα σνακ
  • Σούπες κρέατος, ψαριού, κοτόπουλου και σάλτσα από κρέας
  • Αντζούγιες, σαρδέλες, ρέγγα, σκουμπρί, αυγοτάραχο, χτένια, μύδια, μαρίδα, γαρίδες
  • Κυνήγια (πέρδικα, λαγός), χήνα
  • Αμύγδαλα, μαγιά

 ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ
  • Σταδιακή απώλεια του περιττού βάρους (Η ταχεία απώλεια πρέπει να αποφεύγεται)
  • Η πρόσληψη υγρών να ξεπερνά τα 12 ποτήρια την ημέρα (νερό, χυμοί φρούτων, αφεψήματα)
  • Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά (μπύρα, κρασί κλπ)
  • Να αποφεύγονται τα μεγάλα γεύματα, ιδιαίτερα το βράδυ
  • Δίαιτα χαμηλή σε λίπη, αύξηση πρόσληψης υδαταθράκων και μέτρια πρόσληψη πρωτεϊνών