Χοληστερίνη:

Το σάκχαρο κάνει την LDL πιο επικίνδυνη

Πηγή: www.healthyliving.gr

                  

   
Μια εξαιρετικά επικίνδυνη μορφή χοληστερίνης (χοληστερόλης), που αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού περισσότερο απ’ ό,τι οι ήδη γνωστές, εντόπισαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ουώργουϊκ.  Η μορφή αυτή της χοληστερίνης, που ονομάστηκε MGmin-LDL, προκύπτει όταν ενώνονται τα μόρια του σακχάρου που υπάρχουν στο αίμα με την «κακή» χοληστερίνη την LDL με μια διαδικασία γνωστή ως γλυκοζυλίωση.  Αυτό έχει ως συνέπεια τα νέα μόρια της LDL που προκύπτουν να είναι πιο μικρά, πιο πυκνά και πιο κολλώδη, με συνέπεια να εισχωρούν πιο εύκολα στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλΚαθώς εισχωρούν ολοένα περισσότερα τέτοια μόρια στις αρτηρίες, δημιουργούνται πλάκες που προκαλούν στένωση στις αρτηρίες, μειώνοντας την παροχή αίματος.

Αν τελικά σπάσουν οι πλάκες, δημιουργείται θρόμβος αίματος που οδηγεί στο έμφραγμα ή στο εγκεφαλικό.ούν αθηροσκλήρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μορφή της χοληστερίνης MGmin-LDL είναι εξαιρετικά συχνή στους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2, αλλά και στους ηλικιωμένους. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το νέο εύρημα μπορεί να εξηγεί γιατί κινδυνεύουν τόσο πολύ οι διαβητικοί να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «Diabetes», μελέτησαν στο εργαστήριο τι συμβαίνει όταν προστίθεται σάκχαρο στην LDL, όπως ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό των διαβητικών. Έτσι ανακάλυψαν ότι δημιουργείται η νέα μορφή της LDL, η MGmin-LDL. Όταν στη συνέχεια έλεγξαν την αλληλεπίδραση της MGmin-LDL με άλλα μόρια του ανθρώπινου σώματος, ανακάλυψαν τις ολέθριες επιπτώσεις της στο καρδιαγγειακό σύστημα.  «Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι οι διαβητικοί διατρέχουν εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού, αλλά το γιατί ακριβώς δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί», δήλωσε η δρ Σάνον Αμόιλς, σύμβουλος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιάς (BHF) που χρηματοδότησε τη νέα μελέτη. «Η νέα μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς παρέχει μια πιθανή εξήγηση για την παρατήρηση αυτή».

Η μελέτη αυτή δείχνει ότι πρέπει να προσέχουμε το σάκχαρο στο αίμα μας (τη γλυκόζη) ώστε να αποφύγουμε τη γλυκοζυλίωση που συμβαίνει στο αίμα με την LDL. Ας αναφερθεί ότι το σάκχαρο του αίματος έχει την ιδιότητα  να προσκολλάται σε  όλες τις πρωτείνες κάτι που επιταχύνει τη γήρανση. Μάλιστα η φρουκτόζη είναι περίπου 10 φορές πιο “κολλητική” από τη γλυκόζη.

Οφέλη από την άσκηση σε πάσχοντες από στεφανιαία νόσο

Συντελεί στην αποφυγή υποτροπής της νόσου (δευτερογενής πρόληψη).

Προστατεύει σημαντικά ακόμη και όσους έχουν πολλούς παράγοντες κινδύνου, όπως διαβήτης, υπέρταση κλπ.

Βελτιώνει τη φυσική ικανότητα.